Iată cum puteți îmulți rapid crinii primăvara – Urmați aceste sfaturi pas cu pas

Crinul este una dintre cele mai plăcute flori pe care nu ne săturăm să o admirăm. Mulţi îşi pun întrebarea de ce este atât de costisitor, însă mulţi nu ştiu că este o plantă care nu se plantează foarte uşor şi care necesită ceva timp pentru a se înmulţi.

Înmulţirea crinilor se face prin mai multe metode, insă pe timp de primăvară este nevoie doar de una singură, accesibilă tuturor şi care vă va face să obţineţi una dintre cele mai frumoase flori.

Chiar dacă vi se pare imposibil, în continuare vă vom prezenta câţiva paşi pe care trebuie să-i urmaţi pentru o înmulţire rapidă a acestei plante.

1. Pentru început se cumpără un bulb de crin, care, chiar dacă nu arată prea bine, nu este nicio problemă.

2. Mai întâi se desprind solzii superiori ai bulbului până la jumătate, iar dacă solzii par a fi putreziţi se taie până ajungeţi la ţesutul sănătos. Dacă sunt uscaţi trebuie înmuiaţi pentru câteva ore într-un biostimulator pentru plante. Intr-o soluţie de permanganat de potasiu se lasă la înmuiat timp de 15 minute pentru ca rănile să nu putrezească şi pentru dezinfectarea solzilor.

3. Pentru ca rănile să se prindă, solzii trebuie lăsaţi la uscat timp de 24 de ore.

4. Mai apoi se pun într-o pungă de plastic, un pic umedă: vermiculită, turbă sau rumeguș.

5. Se umezec prin stropire cu apă sau cu o soluţie pe bază de zincon sau chiar cu orice alt simulator de creştere.

6. Punga se agită bine, se leagă la gură şi se lasă timp de 45 de zile pe o masă dintr-una din încăperile dumneavoastră.

7. La o lună după se pot observa mici bulbi pe solzi, care pot fi plantaţi fără a-i separa de solzi.

8. Dacă îi clătiţi cu apă veţi vedea că nu s-a produ nicio modificare: nici nu s-au uscat, nici nu au putrezit.

Bulbii mici sunt diferiţi chiar dacă aparţin aceluiaşi crin, doar că se află în etape diferite de creştere. Aceia care deja au rădăcini pot fi plantaţi.

9. Rădăcinile au nevoie de sol nutritiv. Solzii cu bulbi se plantează în câmp deschis, dar, dacă afară este încă rece, va trebui să- i plantaţi în ghivece.

10. Presarea solzilor se face în sol nutritiv foarte afânat, în aşa fel încât bulbii să poată atinge pământul.

Recomandat este ca solul să conţină compost, perlit, nisip sau cenuşă.

11. Rădăcina bulbului trebuie îngropată cu grijă în pământ.

12. Dacă bulbul are şi rădăcină şi frunză, atunci acestea pot fi separate pentru a avea cât mai mult spaţiu.

13. Solul trebuie dezinfectat deoarece materialul săditor, fiind prea firav, poate afecta sănătatea acestuia. Se poate adăuga 1 lingură de permanganat de potasiu, iar apoi solul poate fi mulcit cu perlit sau nisip.

14. Odată ce plantarea a luat sfârşit, se recomandă depozitarea acestora pe un pervaz cu multă lumină. În acest fel bulbii vor fi în siguranţă. Pot fi acoperiţi timp de câteva zile cu un plastic pentru o menţinere constantă a umidităţii.

15. Pot fi plantaţi în grădină după ce au crescut puţin. In primul an, plantele nu vor fi foarte mari, însă în anii următori vor fi deja mature. De regulă, crinii înfloresc în al doilea sau în al treilea an de viaţă. Cu puţin noroc veţi avea flori din primul an.

Să aveţi sport!

Loading...